**Nieuwsbericht**

Criminelen proberen je op te lichten met nepreclame.  Online word je aan alle kanten verleid om op advertenties te klikken. De meeste advertenties hebben een duidelijk doel: koop ons product. Helaas zijn er ook veel nepadvertenties in omloop. Als je daarop klikt raak je mogelijk ook je geld kwijt, maar krijg je er niets voor terug.

Hoe herken je nepadvertenties?

In een advertentie staat een bekende Nederlander die bijvoorbeeld heel rijk is geworden via de Bitcoin. Als je op zo’n advertentie klikt lees je hoe jij net zo rijk kan worden. Door bekende Nederlanders te gebruiken wekt dat vertrouwen op.  Nadat er op de advertentie is geklikt worden mensen verleid om geld te storten als belegging. Dat geld zien ze daarna niet meer terug.

Voornamelijk vijftigplussers trappen in deze advertenties. Deze groep heeft vaak wat meer spaargeld en laten zich vaak niet informeren door hun omgeving.

Meestal worden advertenties op een bepaalde website niet uitgekozen door dezelfde mensen die de artikelen schrijven voor die bepaalde website. Advertenties kunnen dus door iemand anders op die bepaalde website geplaatst zijn. Daardoor kun je er niet altijd van uit gaan dat een website die je vertrouwt ook automatisch advertenties heeft die te vertrouwen zijn.

-Het belangrijkste is om je gezond verstand te gebruiken.  Als een advertentie te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo.

-Ook moet je oppassen voor opzettelijk ingewikkeld taalgebruik. Met onnodig complexe beleggingsconstructies en mooie grafieken proberen de kwaadwillenden vertrouwen te winnen door zich deskundig voor te doen.

-Sta je op het punt om te beleggen, dan is het ook van groot belang om de boel eerst te controleren. Even zoeken op Google kan een belangrijk hulpmiddel zijn. Klopt het dat deze bekende Nederlander iets aanprijst? En wat schrijven anderen erover? Ook zijn de registers van toezichthouder AFM een goede plek om je zoektocht te beginnen.

Wat moet je doen als je er toch in trapt?

Iedereen kan in een nepadvertentie trappen, omdat de achtergelegen websites heel goed in elkaar steken. Als je slachtoffer bent geworden, dan is het belangrijk om direct te stoppen met geld overmaken. Anders maak je het probleem alleen maar groter.

Daarnaast moet de bank worden ingelicht en moet er aangifte gedaan worden bij de politie. Ook is het aan te raden om melding te maken bij de Fraudehelpdesk, die verder advies kan geven, en de advertentie te rapporteren om de platformen waar deze advertenties op staan te waarschuwen.

Bron: AD, artikel werd gepubliceerd op 8 oktober 2021

error: Content is protected !!