**Nieuwsbericht**

De politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting. Criminelen bellen mensen op met een Nederlands mobiel nummer en doen zich voor als medewerker van een bedrijf of instantie. Zo proberen ze geld of persoonsgegevens te bemachtigen.

Nederlandse 06 nummers

Wat er nieuw is aan deze vorm van fraude is dat er Nederlandse 06 nummers worden gebruikt die van een ander zijn. Ze zeggen vervolgens dat ze bellen namens een instantie of bedrijf, nationaal of internationaal. Zoals de Belastingdienst, Amazon of de Hoge Raad. Ze proberen informatie over je persoonsgegevens of geld los te krijgen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat er nog een betaling openstaat, je een app moet downloaden of dat er een zaak tegen je is aangespannen en je je BSN nummer moet geven.

Spoofing

Het nummer waarmee de oplichters bellen, is van een ‘gewone’, onschuldige burger. Zijn of haar nummer wordt hiervoor misbruikt, dat wordt spoofing genoemd. De criminelen hebben die nummers vermoedelijk bemachtigd bij eerdere oplichtingspraktijken.

Deze criminelen blijven zoeken naar nieuwe manieren om mensen op te lichten. Er zijn tal van varianten, zowel in de Engelse als de Nederlandse taal. In veel gevallen word je na een bandje verzocht om ‘1’te toetsen om je met een medewerker in contact te brengen die je van alles probeert te ontfutselen, maar het gebeurt ook zonder bandje.

Wat moet je doen?

Er moeten alarmbellen afgaan als een bedrijf iets van je wil, vooral onder een bepaalde tijdsdruk. En als ze bellen met een 06 nummer, dan is dat heel raar. Een officieel bedrijf doet dat niet. Zeg dat je ze terugbelt, en bel vervolgens naar de instantie om te vragen hoe het zit. De politie vraagt ook om het te melden. Het is heel moeilijk om deze criminelen te pakken en er een vinger achter te krijgen. Door er melding van te maken kan de politie er een beter beeld van krijgen.

Bron: AD, artikel werd gepubliceerd op 12 oktober 2021

 

 

 

 

error: Content is protected !!