**Nieuwbericht**

Er is een vrij nieuwe vorm van phising gaande sinds afgelopen augustus (2021). Mensen maken op Twitter melding dat ze vreemde telefoontjes kregen. Deze mensen werden gebeld door cybercriminelen die op je BSN nummer uit zijn. Ze krijgen dan een Engelssprekende stem te horen die zeg: “This call is to inform you that legal action is being undertaken on your BSN number. Send your BSN number to..”

National Police

De bellers doen vaak alsof ze van de ‘National Police’ zijn of de ‘Dutch Supreme Court’. Meestal krijgen slachtoffers een Engels ingesproken bandje te horen. Wat er wordt verteld, is wisselend. Soms wordt gezegd dat bijvoorbeeld je BSN nummer misbruikt wordt, of dat een arrestatiebevel tegen je loopt.

Daarna wordt gevraagd een cijfer in te toetsen, waarna het slachtoffer wordt doorverbonden met een zogenaamde agent. Die vraagt om meer gegevens, of om geld over te maken.

Wie zit hierachter?

Het zijn vaak cyber criminele groepen uit verschillende delen van de wereld die samenwerken om mensen op te lichten en geld buit te maken. Ze kunnen uit Afrika of Oost-Europa komen en relatief gebrekkig Engels spreken, maar er zijn ook genoeg Nederlandse cybercriminelen die goed Nederlands spreken en zo betrouwbaar overkomen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je wordt gebeld en als je meewerkt proberen criminelen je geld over te laten boeken om bijvoorbeeld je geld veilig te stellen of een fraudeonderzoek af te kopen. Ook komt het regelmatig voor dat de persoon aan de telefoon vraagt om een programma op je computer te installeren voor zogenaamde ‘hulp op afstand’. Met dit programma krijgen ze toegang tot je computer en kunnen dan je bankrekening plunderen, wachtwoorden stelen of creditcardgegevens buitmaken.

Wat willen ze met die gegevens? 

Dit soort gevoelige privégegevens worden misbruikt voor identiteitsfraude, maar kunnen ook worden ingezet om een oplichtingstruc nog geloofwaardiger te maken. Als de persoon aan de telefoon jouw BSN nummer of IBAN weet, dan denk je misschien eerder: dit is iemand van de politie of de bank.

Wat moet je doen als je zo’n telefoontje krijgt?

Als je zo’n oplichtingstelefoontje krijgt , kun je het beste gewoon ophangen.  Zegt de persoon aan de telefoon dat hij of zij echt van de bank of politie is, dan vraag je om een naam en dat je zelf naar de organisatie terugbelt om weer met die persoon verbonden te worden. Maar in het algemeen geldt deze belangrijke regel: een bank, de politie of een andere overheidsorganisatie zullen je nooit om betaalgegevens vragen en ook nooit iemand software op de computer of telefoon te laten installeren.

Bron: RTL nieuws, artikel werd gepubliceerd op 14 oktober 2021. 

 

 

error: Content is protected !!