**Blog**

Bij WhatsApp fraude stuurt een vriend, familielid of andere bekende een bericht dat hij/zij dringend geld nodig heeft. De bekende, bijvoorbeeld een dochter, stuurt een bericht dat zij een nieuw nummer heeft en dat haar ouders het oude nummer kunnen weggooien.

In het volgende bericht vraagt ze of haar ouders geld willen overmaken omdat zij geld nodig heeft voor een nieuwe telefoon omdat haar oude telefoon in de wc is gevallen en nu stuk is. Als de ouders daadwerkelijk geld gaan overmaken dan volgt vaak een tweede betaalverzoek voor iets anders wat zij dringend nodig heeft.  Voordat de ouders het doorhebben dat het niet hun dochter is die om geld vraagt maar een crimineel dan is het al te laat en is er al betaald.

De criminelen “vinden” hun slachtoffers vaak op sociale media. Ze kijken dan bijvoorbeeld op Facebook bij oudere mensen en dan kijken ze of ze kinderen hebben. Heel vaak vermelden mensen ook hun telefoonnummer in hun profiel. Deze vorm van fraude wordt ook wel vriend-in-noodfraude genoemd. Op WhatsApp komt het verreweg het meeste voor. Maar het kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

Wat moet je doen als je er toch in bent getrapt? 

U kunt het beste aangifte doen bij de politie. Als de crimineel gevonden wordt en het komt voor de rechter dan zou u via de rechter uw geld terug kunnen vragen.

Maar het beste is natuurlijk voorkomen. Als u ineens een bericht krijgt van een bekende die geld vraagt bel dan eerst deze persoon en maak niet gelijk geld over. Probeer eerst die persoon te spreken en te vragen of het klopt dat hij/zij geld nodig heeft. En maak alleen geld over naar een bankrekening die u kent.

error: Content is protected !!